Hoe kunnen we je helpen?

Categorieën
< Alle onderwerpen

Verschil tussen CAT5E, CAT6, CAT6A en CAT7 UTP internet kabels

Een UTP kabel is een andere benaming voor de zogenoemde internetkabel (of ethernetkabel). De bekende kabel, waarmee tegenwoordig alles wat bekabeld is wordt aangesloten, van computers, laptops, routers, switches, smart tv’s en meer. Er bestaan heel wat soorten UTP kabels, met allen hun eigen eigenschappen en mogelijkheden. In dit artikel proberen we je de verschillen zo goed mogelijk uit te leggen.

De snelheid tussen CAT5e, CAT6, CAT6A en CAT7

Elk type internetkabel heeft zijn eigen snelheid, behalve de CAT5e en CAT6 kabels. Hiervan zijn de snelheden gelijk, maar zit het verschil in de bandbreedte (lees hieronder).

Het is belangrijk om te weten dat je netwerk zo snel is als de zwakste schakel. Kan je router maximaal maar 1000 Mbit/s aan? Dan is dat ook het maximale snelheid in je netwerk, ongeacht of je hier een kabel tussen zet van 10.000 Mbit/s.

De bandbreedte tussen CAT5e, CAT6, CAT6A en CAT7

Naast de snelheid heb je ook te maken met de zogenoemde bandbreedte van de UTP internetkabel. Deze wordt uitgedrukt in Mhz. De makkelijkste manier om dit te begrijpen is het vergelijken met een snelweg met 2 of 4 banen. De maximale snelheid is hetzelfde, maar er gaat meer verkeer over een 4-baans snelweg dan over een 2-baans snelweg.

Type kabel Snelheid Bandbreedte
CAT5e 1000 Mbit/s 100 Mhz
CAT6 1000 Mbit/s 250 Mhz
CAT6A 10.000 Mbit/s 500 Mhz
CAT7 10.000 Mbit/s 600+ Mhz
Overzicht snelheden en bandbreedte CAT5e, CAT6, CAT6A en CAT7

Top