Hoe kunnen we je helpen?

Categorieën
< Alle onderwerpen

Aansluitpunten (ISRA, AOP en FTU)

In je woning of bedrijf bevinden zich (in de meeste gevallen) verschillende aansluitpunten voor het inkomende televisie-, telefonie- en/of internetsignaal. In dit artikel geven we meer informatie omtrent deze aansluitpunten.

Wat is een IS/RA, AOP of FTU aansluitpunt?

Het aansluitpunt is de fysieke scheiding tussen het netwerk van de internetprovider (buiten) en je eigen thuisnetwerk of bedrijfsnetwerk (binnen). We noemen deze punten ook wel IS/RA punt (KPN), AOP (Ziggo) of FTU (glasvezel, meerdere providers). Dit zijn de fysieke scheidingen tussen het netwerk van de provider en je eigen thuis- of bedrijfsnetwerk.  Op dit punt wordt het modem aangesloten en is de werking van alle installaties en apparatuur de verantwoordelijkheid van de klant. Het gedeelte voor het aansluitpunt is de infrastructuur van de provider, welke ook onder de verantwoordelijkheid van hen valt.

Aansluitpunten komen in oudere woningen voor in de woonkamer en slaapkamer en bij nieuwere woningen in de meterkast. Bij bedrijven komen bevinden de aansluitpunten zich vaak in de technische ruimte of meterkast.

Kun je het aansluitpunt niet vinden of wil je deze laten verplaatsen? Neem dan eerst contact op met je provider of kijk op mijnaansluiting.nl

Het KPN aansluitpunt (IS/RA)

Het aansluitpunt van KPN noemen we ook wel het IS/RA (of ISRA) punt. IS/RA staat voor “InfraStructuur / Randapparatuur”. Dit aansluitpunt werd vroeger gebruikt voor het leveren van de analoge telefonie. Tegenwoordig wordt dit aansluitpunt door KPN en de providers die via het KPN netwerk leveren (Telfort, XS4All, Online, Tele2, etc.) gebruikt om internet, telefonie en televisiediensten te leveren, wat ook wel ADSL/VDSL word genoemd.

Meer informatie over het IS/RA aansluitpunt op de website van KPN.com

Het Ziggo aansluitpunt (AOP)

Net zoals KPN het IS/RA punt heeft, heeft Ziggo zijn eigen aansluitpunt. Dit wordt het AOP (Abonnee Overname Punt) genoemd. Voorheen werd dit aansluitpunt gebruikt voor het leveren van analoge televisie en radio. Tegenwoordig gebruiken Ziggo/Vodafone dit aansluitpunt voor het leveren van internet, telefonie en televisiediensten.

Het glasvezel FTU punt

Het FTU (Fiber Termination Unit) is de naam van het aansluitpunt die de scheiding vormt tussen het glasvezel netwerk van de internetprovider en de thuisnetwerk of bedrijfsnetwerk van de klant. In de meeste gevallen bevind het FTU aansluitpunt zich in de meterkast. In sommige gevallen is dit de meterkast.

Top