Hoe kunnen we je helpen?

Categorieën
< Alle onderwerpen

Verschillen tussen UTP Internetkabels

Internetkabels (ook wel ethernetkabels, datakabels of UTP kabels genoemd) zijn er in verschillende soorten en maten. In dit artikel leggen we je de verschillen uit tussen de internetkabels.

Hieronder vind je de links naar de verschillen in snelheid (CAT’s) en afscherming/opbouw.

Kwaliteitsverschillen

Een goede UTP / internetkabel is gemaakt van 100% koper. Sommige verkopers verkopen goedkoper alternatief, zoals een CCA of CCS kabel (niet volledig van koper), maar de kwaliteit is vele malen minder dan van een goede 100% koper kabel.

Maximale afstand van een UTP internetkabel

De maximale afstand voor een UTP kabel van goede kwaliteit is 100 meter. Na de 100 meter ervaar je de zelfde klachten als bij een internetkabel van slechte kwaliteit, namelijk een wegvallende of trage verbinding of zelfs geen verbinding. Indien je een afstand dient te overbruggen van meer dan 100 meter, dan dient hiertussen een switch of hub geplaatst te worden om het signaal te versterken.

Flexibele en vaste kern

Het verschil tussen een kabel met een flexibele (soepele) of vaste (stugge) kern zit hem in de manier waarop de aders (draden) in de kabel zijn opgebouwd. Bij een flexibele/soepele kern bestaan deze uit losse koperen haartjes. Bij een vaste (stugge) kern bestaan de draden uit 1 stuk koper. Plaats je de internetkabel in de muur, een goot, buis etc? Dan adviseren wij je gebruik te maken van een kabel met een vaste kern. Deze worden vervolgens afgemonteerd op een wandcontactdoos, connectoren of een LSA-strook.

Goedkopere CCA en CCS kabels

Een CCA (Copper Clad Aliminium) en een CCS (Copper Clad Steel) zijn kabels waarvan de aders (draden) voor een groot deel bestaan uit aluminium en staal. Deze is vervolgens overgoten met een dun laagje koper. De kabels voelen hetzelfde aan als een 100% koperen kabel en zien er ook hetzelfde uit. Het is daarom moeilijk om het verschil te herkennen. CCA en CCS kabels zijn van mindere kwaliteit en bieden tevens de volgende nadelen; Grotere kans op breuken, voldoet niet aan de (ANSI/TIA-568-B2-1) standaard, lagere treksterkte, 40% hogere demping t.o.v. 100% koperen kabels.

 

 

Top